
Leidershapstraining: De methode
Het leiderschapsprogramma volgt een bepaalde structuur. We werken met de S-curve. De vorm van de S staat voor het creëren van duurzame gedragsontwikkeling als leider. Op de S-curve zie je de 10 stappen die je helpen steeds meer scherpte te krijgen op waar jij nog kansen ziet voor je team en hoe je deze kansen kunt verzilveren. De 10 stappen zijn verdeeld in 3 fasen.



Care & Dare aanpak
In de leiderschapstraining van Easy Leadership leer je een balans te vinden tussen ondersteunend (Caring) en uitdagend (Daring) zijn als leider. Met deze gedragsontwikkeling kun je als leider een continue verbetercultuur binnen jouw organisatie creëren, waardoor jij en je team continu betere resultaten behalen.

De warming up
De warming-up helpt je om jouw doelen af te stemmen op de strategie van de organisatie en je focus te bepalen. Je ontwikkelt een leiderschapsstijl die samenwerking stimuleert en vertrouwen binnen je team opbouwt.

De wedstrijd
De wedstrijd draait om het bepalen van de juiste speelstijl en het benodigde gedrag om je resultaten te behalen. We focussen op continu een stap verder komen in veilige omgeving waar medewerkers eigenaarschap tonen en een fijne teamsfeer ervaren.

De cooling down
De cooling down helpt je om gesprekken te voeren die eigenaarschap en bewustwording stimuleren. Ze ondersteunen de groei van medewerkers, zorgen voor blijvende verbeteringen en bevorderen een positieve werksfeer met een goede balans tussen zorg en uitdaging in leiderschap. Met heldere afspraken ben je in staat het niveau vast te houden.
De Warming Up


Stap 1: Het speelveld bepalen
Weten waar jij je samen met je team op gaat richten. Jij zet de lijnen uit, ontwikkelt de visie en stuurt bij. Hoe linkt wat jij doet aan de strategie van de organisatie waar jij voor werkt? Wat betekent dit voor jouw focus?

Stap 2: De ideale trainer-coach
Wat vraagt een betrokken team creëren van jou? Wat betekent dit voor de manier waarop jij stuurt? Wat betekent dit voor jouw grondhouding als leidinggevende?

Stap 3: Je spelers kennen
Hoe zorg je ervoor dat je voldoende onderling vertrouwen hebt en dat je weet wat er belangrijk is voor jouw medewerkers zodat je er samen het maximale uit kunt halen?

Stap 4: De favoriete speelstijl
Je weet wat jouw speelveld is, welke resultaten je wilt bereiken. Wat vraagt dit van jouw spelers? Welk gedrag of bijdrage is er nodig om het beste resultaat te krijgen?

Stap 5: De lat steeds hoger leggen
Waar kun jij steeds een beetje beter worden met je team? Wat betekent dit voor de standaarden die jij hanteert? Wie zijn jouw toppers en wie presteren er juist onder de maat en waar kijk je dan naar? Hoe creëer je een veilige omgeving waar medewerkers uit hun comfortzone willen gaan?

Stap 6: Het team op één lijn
Het creëren van eigenaarschap begint met laten meedenken. In deze stap krijg je input hoe je kunt omgaan met teamdynamiek. Hoe betrek je alle medewerkers uit jouw team, zodat je draagvlak hebt van het hele team in het uitvoeren van jouw plannen.

Stap 7: Het spel observeren
Om te werken aan verbetering en met elkaar te bespreken wat beter kan, heb je informatie nodig over hoe het gaat. Realtime info noem je dat wel. In deze stap leer je het spel te observeren waardoor je deze informatie verzamelt. Zonder te weten wat er gebeurt, wordt het moeilijk om te coachen of bij te sturen.
De wedstrijd

De cooling-down


Stap 8: De nabespreking
In deze stap leer je hoe je op basis van wat je ziet, gesprekken kunt voeren over verbetering. Daarin is het belangrijk dat je eigenaarschap creëert bij je medewerkers. Niet te snel instappen en overnemen! Je helpt de ander na te denken en zich bewust te zijn van de impact van zijn of haar gedrag.

Stap 9: Alles eruit halen wat erin zit
Wat zijn stappen die jij kunt zetten met jouw team op weg naar het beste resultaat? Waar kun jij jouw medewerkers nog empoweren door ze extra verantwoordelijkheid te geven? Wat zijn afspraken die je met elkaar maakt over stapsgewijze groei?

Stap 10: Het niveau vasthouden
Hoe zorg je ervoor dat je op de langere termijn de verbetering die je hebt ingezet, vasthoudt en de tussentijdse voortgang die jullie boeken viert, zodat het ook leuk blijft om met elkaar te werken aan verbetering?
Wat vraagt het zijn van een caring en daring leider in time management?

Sport & leiderschap
Sarina Wiegman, Marc Lammers, Merijn Zeeman, Louis van Gaal en Jac Orie – stuk voor stuk coaches die uitblinken in hun vakgebied. Maar hun impact reikt verder dan sport alleen. Hun aanpak op het gebied van leiderschap, teambuilding en talentontwikkeling biedt waardevolle inzichten voor organisaties.
Daarom gebruiken we binnen de 10 stappen van Easy Leadership de metafoor sport. De sportwereld zit vol inspirerende voorbeelden van krachtig en vernieuwend leiderschap – een bron van inspiratie voor iedere organisatie.
Voorheen gaven leidinggevenden vooral aan wat er anders moest, maar boden ze weinig ondersteuning bij hoe dat kon. Het bleef vaak bij opmerkingen als: 'Je moet dit beter doen' of 'Je moet dat anders aanpakken,' zonder concrete begeleiding bij de uitvoering. Daardoor bleef het bij druk uitoefenen, terwijl mensen juist hulp nodig hebben om te leren hoe ze het anders kunnen doen.
In dit programma leren ze ook hoe ze kunnen ondersteunen in ontwikkeling.
Lisette Sijben - HR manager Volta Nxt

Sarina Wiegman
'' Ik vraag me af of trainers die zich zo druk maken langs de lijn de wedstrijd wel goed kunnen analyseren’.
“Als je niet rustig bent, kun je niet de juiste keuzes maken en houd je het overzicht niet.”